GYIK

1.Az építési engedély megszerzésének milyen épületgépészeti vonzata van?
2.Mit tartalmaznak a kiviteli tervek?
3.Családi ház tervezésénél mely épületgépész tervek engedélykötelesek Budapesten?
4.Használatba vételi engedélyhez milyen épületgépész tervekre van szükség?
5.Kazán csere esetén mi a teendő?
6.Mellékvízmérő esetén mire van szükség az engedélyeztetéshez?
7.A locsolási mellékvízmérő engedélyeztetéséhez mi a teendő?

Az építési engedély megszerzésének milyen épületgépészeti vonzata van?

Épületgépész műszaki leírást kell elkészíteni, mely tartalmazza a kialakítandó műszaki megoldásokat vízellátás, csatornázás, fűtés, szellőzés területén. Valamint tartalmazza a víz és a szennyvízfogyasztási értékeket, gázfogyasztási adatokat, hőszükséglet számítást és az épületenergetikai tanúsítványt. Elvi engedélyeket kell kérni az illetékes közmű vállalatoktól. A nyilatkozatokban meg kell határozni a tervezett létesítmény fogyasztói értékét (ivóvíz igény, tűzi víz igény, csapadékvíz igény, felmerülő gázigény), a szolgáltatás módját és azok műszaki feltételeit. A Fővárosi Vízművek és a Fővárosi Csatornázási Művek elvi nyilatkozati kérelmei a letöltések menü alatt megtalálhatóak. Új közműbekötések esetén közműfejlesztési díjat kell fizetni a gázmű, a víz és a csatorna szolgáltatónál.

Mit tartalmaznak a kiviteli tervek?

A kiviteli tervek a Megrendelő igényei szerint közös egyeztetéssel készülnek.
Az épület vízellátási tervei a hidegvíz, a melegvíz és a cirkulációs hálózatot tartalmazza, valamint a használati melegvíz tároló szerelvényeit vízelőkészítéssel, szűréssel.
Napkollektor esetén a HMV rendszerhez való illesztést és a belső szennyvízhálózati terveit házon belül. A kiviteli tervek alaprajzok, függőleges csőtervek műszaki leírással. Udvaron telekhatárig hidegvíz, szennyvízhálózat, ill. az esővízgyűjtés elvezető rendszerének kialakítása, bekötési tervek helyszínrajzon és hossz szelvényen.
Az épület központi fűtésének kiviteli tervei a következőket tartalmazzák: a fűtési rendszer alaprajzait, függőleges csőtervet, a hőközpont szerelvényeit, beszabályozási értékeket, hőszükséglet számítást, műszaki leírást.
A felmerülő igényeket csak az anyagi vonzatok korlátozzák, műszaki megoldások terén lehetőség van kondenzációs kazán, hőszívattyús rendszer betervezésére, falfűtés, mennyezet fűtés, padlófűtés kiépítésére.
A kiviteli gáztervek az alaprajzi és a függőleges csőterveket illetve a helyszínrajzokat tartalmazzák az ingatlan gázfogyasztó készülékeiről. Szükség esetén a kémény hő- és áramlástechnikai méretezését.
A tervezési tevékenység minden esetben tartalmazza a kiviteli tervek engedélyeztetését.

Családi ház tervezésénél mely épületgépész tervek engedélykötelesek Budapesten?

A vízellátás, csatornázás és a gázellátási terveket kell engedélyeztetni a Fővárosban.
A vízellátási tervekhez két példány épületgépészeti kiviteli tervsorozat szükséges (alaprajz, függőleges csőterv, helyszínrajz). A kiviteli tervekhez szükséges nyomtatványokat a letöltések menüben Az „Igénybejelentő ingatlanon belüli épületgépész tervek engedélyeztetéséhez” cím alatt találja meg.
A Fővárosi Csatornázási Művektől a „Szolgáltatói hozzájárulás-kérelem a törzshálózatba történő bekötéshez” nyomtatványt kell kitölteni, és mellékelni kell a két példány gépészeti tervet, helyszínrajzzal, hossz szelvénnyel és műszaki leírással.
A tervezés minden esetben tartalmazza a tervek engedélyeztetését.
Az ingatlanon létesíteni kívánt gázkazán készüléket az illetékes Gázműveknél szükséges engedélyeztetni.
A Fővárosi Gázművek kéményseprői szakvéleménnyel együtt veszi be a négy példány kiviteli gáztervet, melyek az alaprajzi terveket, függőleges csőtervet és a helyszínrajzot tartalmazzák. Szakvélemény hiányában a FŐKÉTÜSZ-nél is engedélyeztetjük a tervet, és a lepecsételt terveket fogják jóváhagyni a Fővárosi Gázműveknél.
Gázmérő külső térben történő elhelyezése esetén a gázművek felé igényt kell benyújtani és a kompenzációs mérő igénylésének megfelelő összeget a Gázszolgáltató felé a Megrendelőnek be kell fizetni. A gázellátási terv beadásához a befizetést igazoló szelvény másolata szükséges.
A tervezés minden esetben tartalmazza a tervek engedélyeztetését.

Használatba vételi engedélyhez milyen épületgépész tervekre van szükség?

Vízellátási tervekhez, melyeket az illetékes vízműveknél engedélyeztetni szükséges. A tervek tartalmazzák az ingatlanon belül létrehozni kívánt fogyasztói viszonyokat. Épületen belüli alaprajzra, függőleges csőtervre, helyszínrajzra van szükség két példányban. A tervhez szükséges csatolni az „Igénybejelentő ingatlanon belüli vízhálózati terv jóváhagyásához” szükséges nyomtatványt és a „Kivitelezői nyilatkozat”-ot két-két példányban ill. a két évnél nem régebbi Elvi nyilatkozatot, amit a Fővárosi Vízművek állított ki.
A Fővárosi Csatornázási Művekhez a „Használatbavételi hozzájárulás kérelem a megépített házi szennyvízhálózatra” nyomtatványt kell benyújtani, bizonyos esetekben helyszínrajzot és hossz szelvényt kérnek (pl. 1 lakás esetén tetőtér ráépítés, felújítás esetén csatornázási terv nem szükséges).
A vízműveknél lebonyolítandó használatba vételi eljárás része a tervezés és azok engedélyeztetése.

Kazán csere esetén mi a teendő?

Kazán csere esetén, amennyiben az új készülék műszaki elve eltér a régi készüléktől (pl: nyílt égésterű helyett zárt égésterű kazán kerül elhelyezésre) a gázfogyasztói rendszert engedélyeztetni kell az illetékes gázszolgáltatóval. A kiviteli tervek mellé mellékelni kell a megfelelő minősítésű kéményseprői szakvéleményt. Szakvélemény hiányában a FŐKÉTÜSZ-nél is engedélyeztetjük a tervet, és a lepecsételt terveket fogják jóváhagyni a Fővárosi Gázműveknél. Az engedélyeztetési eljárás során szükséges még a meglévő gázmérő gyári száma.
A tervezés minden esetben tartalmazza a tervek engedélyeztetését.

Mellékvízmérő esetén mire van szükség az engedélyeztetéshez?

Az engedélyeztetéshez két példány alaprajz és függőleges szerelési terv szükséges, amit az illetékes vízszolgáltatóval engedélyeztetni szükséges. Az épületgépész kiviteli tervekhez mellékelni kell a „Mellékmérős díjmegosztási szerződés” és az „Igénybejelentő mellékmérő szerelési terv jóváhagyásához” nevű nyomtatványokat kitöltve két példányban. Ezeket a nyomtatványokat a letöltések menü alatt megtalálja.
A tervezés minden esetben tartalmazza a tervek engedélyeztetését.

A locsolási mellékvízmérő engedélyeztetéséhez mi a teendő?

A fővárosban a locsolási mellékmérő engedélyezéséhez nullás igazolás szükséges a víz és a csatornázási díj befizetéséről. A nullás igazolást a Fővárosi Csatornázási Művek 5. számú nyomtatványával együtt kell beadni az FCsm Zrt-nél. A jóváhagyott kérelemmel és az elkészült gépészeti víztervekkel lehet engedélyeztetni a Fővárosi Víz Műveknél a locsoláshoz szükséges mellékmérőt. A mellékmérőnek nincs csatorna elvezetési díja. A szükséges nyomtatványok megtalálhatóak a letöltés menüben az „Elkülönítetten mért locsolási célú mellékvízmérő telepítéséhez” cím alatt.
A tervezés minden esetben tartalmazza a tervek engedélyeztetését.